tiistai 27. joulukuuta 2016

Odin Sphere Leifthrasir - Niin kaunista, niin traagista

Viimeksi pelattiin jotain söpöä, nyt pelataan jotain todella kaunista!



Alkuperäinen Odin Sphere ilmestyi PS2:lle ja se on suorastaan rikollisen aliarvostettu teos. Pakkohan miun oli siis hankkia myös tämä paranneltu versio PS4:lle! Pelin on tehnyt Vanillaware ja heidän muita pelejään ovat mm. GrimGrimoire, Muramasa ja Dragon's Crown. Näitä kaikkia pelejä yhdistää kaunis 2D grafiikka.

Odin Sphere Leifthrasir on 2D toimintaroolipeli, jossa seuraamme viiden eri hahmon näkökulmasta tapahtumia Erionin maailmassa, jossa kaksi suurta valtiota sotivat suuren aseen Cauldronin hallinnasta. Mukana on myös pari neutraalia valtiota ja ennustus tulevasta maailmanlopusta, Armageddonista. Jokaisella hahmolla on oma lukunsa (Tai oikeastaan "kirjansa", ymmärrätte pian) ja ne tapahtuvat kaikki samaan aikaan. Eli näemme samoja tapahtumia joskus useamman kerran ja tuleva pelattava hahmo voi hyvinkin olla meillä vastassa pomona. Tämän takia voimme myös ymmärtää hahmojen motiiveja paremmin kun näemme tapahtumia heidän näkökulmastaan. Kirjat voi pelata haluamassaan järjestyksessä ja kun ne on kaikki suoritettu, aukeaa viimeinen joka tuo tarinan päätökseen.  Ja kuten jo nimestä voi päätellä, tarina ja maailma on ottanut vaikutteita Skandinaavisesta mytologiasta.

Tiistai, 27.12.2016

Valittuani uuden pelin, pääsin pelin mahtavaan valikkoon! Tylsien tekstien sijaan ohjastin pientä tyttöä, jolla poimin maasta kirjan, joka on ensimmäisen hahmomme eli Gwendolynin tarina! Sitten tyttö istahti mukavasti nojatuoliin ja sukelsimme ensimmäiseen kirjaan joka kantaa nimeä Valkyrie.

Kisun nimi on Socrates. Sitä voi myös kantaa sylissään kirjan sijaan! Paras ominaisuus ikinä missään

Gwendolyn laskeutui taistelukentälle muiden sotilaiden kanssa ja löysi siskonsa, Griseldan, makaamasta maassa. Griselda oli kuolemassa ja sanoi ettei voi seurata kuningasta eli heidän isäänsä viimeiseen taisteluun. Viimeisillä voimillaan Griselda pyysi Gwendolynia ottamaan hänen keihäänsä.



Seuraavaksi näkyi kuinka musta varjo sinkoili taistelukentällä, tappaen kaiken tieltään. Gwendolyn asettui varjon eteen ja varjo muuttui valkohiuksiseksi soturiksi. Gwendolyn kaatui nopeasti, mutta soturi ei tappanut häntä. Sen sijaan hän käski Gwendolynia poistumaan, taistelu on jo ohi ja loput kuolemat ovat turhia. Soturi lähti, mutta Gwendolyn ei suostunut vielä lähtemään taistelukentältä.



Sitten alkoi tutoriaali, joka kertoi perusjutut. Näin liikut, voit hypätä (ja tuplahypätä) ja neliöstä hyökkää. Etenin parin ruudun verran ja sitten alkoi taistelututoriaali. Siinä kerrottiin mistä torjutaan, väistetään, kuinka tehdään nouseva hyökkäys (näppärä lentäviin vihollisiin), laskeva hyökkäys (ilmasta suoraan alas) ja liukuhyökkäys (Rikkoo vihollisen puolustuksen) sekä voimakas ladattu hyökkäys. Mukana oli myös Gwendolynin uniikkikyky, liitäminen, josta hän voi myös jatkaa syöksyhyökkäykseen. Tämä hyökkäys oli alkuperäisessä Odin Spheressä Gwendolynin parhaita ominaisuuksia.

Gwendolyn uskoo että osaa lentää

Sitten pääsin mätkimään vihollisia ja teurastin haltiasoturit ja keijut nopeasti ja näyttävästi. Taistelun jälkeen sain arvosanan ja palkkioksi arkun, josta löytyi siemen. Arvosana määräytyy monista asioista (Taistelun kesto, otitko vahinkoa, pisin kombo...) ja asteikko on välillä D-S. Mitä korkeampi arvosana, sen enemmän saat rahaa.


Iskut jättävät hetkeksi "varjon" joka näyttää iskun kaaren selvästi. Ei siitä mitään apua ole, mut näyttää pirun nätiltä.

Sitten peli kertoi että viholliset antavat kuollessaan Phozoneita, pieniä violetteja leijuvia valoja, jotka kuvastavat elämänenergiaa. Gwendolyn (ja muut pelattavat hahmot) voivat imeä ne itselleen ja sitten vapauttaa niitä. Jos niitä vapauttaa istutetun siemenen luona, siemen imee ne ja kasvaa. Sitten peli opasti kuinka istutan siemenen ja annan sille phozoneita. Siemenestä kasvoi Mulberry puska ja sain siitä kaksi Mulberryä. Ruokaa syömällä voi palauttaa kestoa, mutta siitä saa myös kokemusta JA ruuat voivat nostaa esim. hahmon voimaa tai kokonaiskestoa! Eli tässä pelissä syöminen vahvistaa monella tapaa.



Tämän jälkeen tutoriaali loppui ja seuraava kohtaus oli kuningas Odinin salissa. Gwendolyn antoi raportin miten taistelussa kävi. Hän myös kertoi Griseldan kuolemasta ja kertoi hänen antaneen aseensa Gwendolynille. Odin kertoi että kyseinen keihäs on yksi Psyphereistä. Psypherit keräävät Phozoneita kuolleista ja kääntävät ne sitten voimaksi vihollisia vastaan. Odin sanoi että se on nyt Gwendolynin.

Odin on iso mies

Odin määräsi uuden hyökkäyksen ja käski Gwendolynin ilmoittautumaan kun joukot ovat valmiita. Gwendolyn kysyi että eikö hänellä ole muuta sanottavaa Griseldasta. Odin sanoi aika kylmästi että sanat eivät tuo häntä takaisin.



Seuraavaksi peli antoi tietoiskun mistä tässä sodassa on oikein kyse. Odinin hallitsema kuningaskunta Ragnanival on sodassa keijuen Ringforin kanssa, koska alunperin Ragnanival hyökkäsi Valentinen valtioon. Valentine kärsi tappion, mutta myös Ragnanival oli sodan lopussa heikko ja valloitusta ei voitu viedä heti loppuun. Ringfordin keijut hyödynsivät tämän ja hyökkäsivät itse nopeasti Valentineen ja ottivat itse haltuunsa Valentinen suurimmaan aarteen, Cauldronin. Cauldron on muinainen artefakti, joka voi luoda loputtoman määrän Phozoneita. Lopulta Odinin johdolla Ragnanival oli valmis hyökkäämään keijuen kimppuun ja nappaamaan Cauldronin vihdoin omakseen. 

Jututin linnassa asukkaita, siellä oli sotilaiden lisäksi sankari Briggan, joka vähätteli Griseldan kuolemaa. Ihan tiedoksi, Briggan on hirvittävä tyyppi. Uskokaa pois.

Ugh, Briggan...

Yksi kääpiösotilas kertoi että Psyphereissä käytetään kristalleja, joita saa vain tuonelasta. Vain Odin on tarpeeksi vahva käymään siellä, mutta Cauldronin avulla voisimme valmistaa lisää Psyphereitä. Jututin myös suloista pupuotusta. Hänen nimensä oli Myris ja hän toivotti Gwendolynille onnea. Nämä pupuotukset ovat lajiltaan Pookia, heitä tapaamma vielä lisää. Lähellä oli myös kauppias, jolta ostin kaksi Mulberryn siementä. Sitten olin valmis palaamaan taisteluun!

Pookat on aika söpöjä

Gwendolyn käski ilmoittaa kaikille joukoille että hyökkäys käynnistyy. Hän puristi keihästä käsissään ja ajatteli siskoaan. Paikalle lenti sininen lintu, joka totesi että riennät sotaan voittaaksesi isäsi rakkauden. Gwendolyn kielti tämän ja väitti sotivansa Ragnanivalin ja oman kunniansa takia. Jos hän kaatuu, niin se on hänen kohtalonsa. Lintu ei uskonut ja sanoi että Gwendolyn ei voi kätkeä totuutta häneltä. Lintu jatkoi että Gwendolyn etsii omaa kuolemaansa, jotta ansaitsisi isänsä rakkauden. Vihaisena Gwendolyn käski linnun vaieta. Lintu kertoi olevansa vain Gwendolynin sisäisten ajatusten haamu. Jos Gwendolyn kuolee isänsä nimissä, hän kuolee turhaan kuten Griselda. Gwendolyn pyysi lintua vaikenemaan, väittäen että jos hän omistautuu tehtävälleen, niin varmasti Odin näyttää kuinka hän välittää.



Taistelukentällä hoitelin ensimmäisessä taistelussa pari haltiaa ja sain palkkioksi parannusjuoman. Seuraavassa ruudussa oli Phozon-perhonen, jolta pystyi imemään joukon Phozoneita. Istutin sitten Mulberryn siemenet ja keräsin marjat talteen. On muuten todella tyydyttävää rikkoa liukuhyökkäyksellä vihollisen puolustus, heittää sitten ilmaan, iskeä muutama isku ja sitten syöksyä vihollisen kanssa maahan.

Kartta näyttää millaisia huoneita on tulossa ja mitä palkintoja taisteluista saa. Pyöreät huoneet ovat taisteluhuoneita, ja niissä jos juokset yhteen suuntaan tarpeeksi kauan, tulet toisesta suunnasta samaan paikkaan. Tärkeää muistaa taisteluissa.

Hoitelin myös yhden vapaaehtoisen ruudun/huoneen, jossa oli vain muutama keiju. Odotin hiukan enemmän vastusta, koska huone oli tosiaan vapaaehtoinen umpikuja ja vaikeusasteikko näytti kahta tähteä yhden sijaan. Löysin samasta huoneesta Cyclone-taikajuomia, joita voi heittää maahan ja ne aiheuttavat tornadon, joka vahingoittaa vihollisia jotka eksyvät tielle.

Seuraava huone oli levähdyspaikka, jossa yksi sotilas kertoi että Brigganin joukot ovat matkalla. Siellä oli myös kauppias, jolta ostin alueen kartan. Nyt näen mitä huoneita meillä on täällä vielä edessä, enemmän kartoista on hyötyä sitten myöhemmin kun reitti haarautuu ja on useampi umpikuja.

Seuraavassa ruudussa löysin ensimmäisen Phozon Prismin. Näiden avulla oppii uusia Psypher-hyökkäyksiä ja niitä voi myös vahvistaa Phozoneilla. Tämä on uutta, alkuperäisessä näitä erikoishyökkäyksiä oppi tasojen myötä ja suurimman osan niistä oppi kaikki hahmot. Tämä on siis hyvä uudistus, antaa hahmoille enemmän uniikkeja hyökkäyksiä! Kuitenkin, Gwendolynin eka oli Ice Shot, joka ampuu useita jäämöykkyjä. Nämä iskut käyttävät PP:tä ja ilmeisesti PP:tä palautuu kun keräät Phozoneita. Näitä voi käyttää valikon kautta tai laittaa pikanappeihin.

Me saadaan vielä iso joukko hyökkäyksiä Gwendolynille

Seuraavassa ruudussa oli minipomo, Unicorn Knight. Tämä pirulainen loi pieniä pyörremyrskyjä, loikki ilmaan ja ryntäsi kohti. Otin muutaman osuman, mutta sitten päästin valloilleni sellaisen ryöpytyksen että huh huh. Pomo kutsui pari kertaa apua (haltioita ja keijuja), mutta olin pysäyttämätön! Taistelun jälkeen sain ensimmäisen suojausesineen, Star Pendantin, jonka otin käyttöön. Se nosti Gwendolyn puolustusta ja kestoa. Tälläisiä esineitä voi olla kolme kerrallaan käytössä. Nostin myös Ice Shotin tasolle 2.

No mutta terve! Enkai oo liian lähellä?

Käväisin toisessa vapaaehtoisessa huoneessa ja siellä odotti toinen Unicorn Knight. Kun sen olin hakannut, sain palkkioksi Luck Stonen, joka nostaa esineiden saamisprosenttia. Aina hyvä olla tälläinen, oli peli mikä vaan!

Seuraavaksi löysin piilotetun huoneen, sitä ei näkynyt kartalla ennen kuin löysin sen (Luonnollisesti). Sieltä löytyi uusi Phozon Prism, joka opetti minulle  Beak Driven. Se on hyökkäs, jossa Gwendolyn syöksyy eteenpäin. Tämä isku käyttää POW-mittaria, joka täyttyy ajan myötä. Ihmettelinkin että mikä tuo mittari on, alkuperäisessä POW oli kuin Souls-pelien stamina eli kului hyökkäyksissä!

Seuraavassa levähdysalueella oli perhonen piilossa korkealla tasanteella ja kauppias, jolta ostin Shield Ringin. Se nosti puolustusta ja antoi 5% mahdollisuuden torjua kaikki vahinko kun vihollinen iskee. Tallensin pelin ja etenin viimeiseen ruutuun.

Välivideossa haltiasotilas ilmoitti kejukuningattarelle, että taistelu on kääntymässä heitä vastaan. Kuningatar määräsi joukot perääntymään ja sitten nopeasti iskemään selustaan. Sotilas ei kerennyt toimittaa käskyjä eteenpäin kun Gwendolyn tuli ja löi hänet kanveesiin.



Kuningatar ei jäänyt itse taistelemaan, vaan paikalle tuli velho joka komensi Gwendolynin kimppuun kauhistuttavan lohikäärmeen Belialin.


Eiiiiiih! Sinä!
Uskokaa tai älkää, mutta näen painajaisia tästä loharista. En tämän taistelun takia, mutta alkuperäisessä pelissä tämä pomo tuli vastaan parikin kertaa ja erityisesti eräs kohtaaminen oli aivan mielettömän vaikea. Mut siitä enemmän sit kun se tulee tässä versiossa...

Kuitenkin, Belialilla on joukko erilaisia hyökkäyksiä. Hän voi puraista ja sylkeä suustaan valtavan jätepallon (joka koostuu kuolleiden sotilaiden haarniskan palasista), joka pomppii kunnes hajoaa. Hän voi myös oksentaa kaaressa pienempiä palasia. Belialin yksi inhottavimpia temppuja on ruveta imemään valtavalla voimalla. Jos hän imaisee sinut suihinsa, niin se sattuu. Ja ainakin alkuperäisessä versiossa jätepallon jättämät palaset tönäsivät sinut todella helposti imuun. Eli juokse karkuun ja toivo parasta. Muihin iskuihin toimii niinkin ovela taktiikka kuin hyppää loharin yli ja hakkaa selkään. Kun taistelu oli edennyt jonkin aikaa, Belial alkoi sukeltaa maan alle. Päätin pysyä hyvin kaukana kunnes hän oli taas kokonaan pinnassa. Taistelu oli ohi aika helposti (Eka pomo, iso yllätys), mutta en uskalla iloita. Meillä on ainakin toinen kohtaaminen edessä tulevaisuudessa..



Taistelun jälkeen keijut perääntyivät ja Odin asteli ihailemaan Cauldronia. Mutta yhtäkkiä Cauldronin hohde loppui ja oli kuin se olisi sammunut.

Cauldron on nähnyt parempiakin päiviä

Gwendolyn etsi taistelukentältä isäänsä, mutta löysinkin tuntemattoman naisen. Tämä nainen mutisi itsekseen kuinka Cauldron tuo mukanaan vain tuhoa. Hän ei aio sallia enää kenenkään käyttävän sitä, ei keijujen kuningattaren eikä myöskään Odinin. Nainen katosi ennen kuin Gwendolyn kerkesi estää. Kohtaus päättyi ja sain uuden Phozon Prismin, tällä kertaa Needle Striken, joka iskee eteen useita kertoja. Tähän päättyi Gwendolynin tarinan ensimmäinen luku.

Hmmm, ihan kuin tämän naisen ase olisi myös Psypher... Tuskin on kukaan tärkeä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti