lauantai 3. syyskuuta 2016

Disgaea 3: Absence of Justice - Helvetillistä opiskelua

Ja nyt vähän pidempää projektia, aika pistää alamaailma sekaisin!



Disgaea 3 on luonnollisesti osa Nippon Ichi Softwaren Disgaea-pelisarjaa, jotka ovat strategisia roolipelejä. Eli taisteluissa johdetaan usean hahmon joukkoa liikuttaen heitä alueilla jotka koostuvat ruuduista, joista jokainen kuvastaa yhtä liikepistettä. Tärkeässä roolissa ovat hahmojen itsensä ja varusteiden kehittäminen, jokaisen vuoron suunnittelu ja jokaisen hyökkäyksen hyödyn maksimointi, muuten tulee turpaan. Muut pelimekaniikat tulevat varmasti pian tutuiksi.

Tarinallisesti jokainen Disgaea on oma kokonaisuutensa (Paitsi D2, joka jatkaa ensimmäisen Disgaean tarinaa), vaikka tuttuja hahmoja vilahteleekin sarjan muista osista. Tapahtumat sijoittuvat omiin maailmoihinsa, joskin aina tärkeässä osassa on Netherworld eli alamaailma/tuonela ja Celestia eli taivas. Ja vielä tärkeämmässä roolissa on tietysti huumori, nämä pelit on täynnä hupaisee dialogia ja hupsuja esineiden/aseiden kuvauksia. Ei liene yllätys että olen sarjan fani, olen aiemmin pelannut ensimmäisen ( Disgaea DS, DS:llä. Alkuperäinen julkaistiin PS2:lle lisänimellä Hour of Darkness) sekä toisen (Disgaea 2: Dark Hero Days, PSP:llä. Alkuperäinen Disgaea 2 julkaistiin PS2:lle lisänimellä Cursed Memories) osan ja hyllystä löytyy tämän kolmosen lisäksi Disgaea 4: A Promise Unforgotten plus sitten vielä digitaalisesti Disgaea D2: A Brighter Darkness sekä Disgaea 5: Alliance of Vengeance. Eli koko pääsarja on omistuksessa! Mut ei siitä sen enempää, nyt pelataan!



Lauantai, 03.09.2016


Pelin alkuvideo kertoo meille melko tarttuvan biisin voimin että olemme Netherworldin koulussa, Evil Academyssa, jossa tunnit alkaa keskiöisin, opettajat ovat zombeja ja valmistujaiset huipentuvat verilöylyyn. Ja kaikki tämä todella iloisen laulun kertomana, luonnollisesti! Ruudussa myös vilahtavat ensimmäisen Disgaean sankaritrio (Laharl, Flonne ja Etna) sekä kakkosen idoli Axel. Biisi myös kysyy että kuka tulee olemaan kunniaoppilas numero 1, mie vähän veikkaan että se on ainakin yksi meidän tavoitteistamme.





Alkuvalikossa kävin vaihtamassa ääniraidan japaniin ja aloitin pelin. Peli kertoi hiukan tarkennusta kuinka tämän Netherworldin kaiken pahuuden takana on tämä koulu, Evil Academy, jonka dekaanina toimii Overlord (Eli Netherworldin iso jehu) ja mahtavat Great Demonit ovat opettajia.

Seuraavaksi näimmekin sankarimme, Maon, lukemassa sankaritarinaa samalla kun kolme Prinnyä yritti saada häntä lähtemeään oppitunnille. Tässä kohtaa varmaan on hyä kertoa että Prinnyt ovat syntisten uudelleensyntyneitä sieluja, jotka joutuvat palvelemaan joko Netherworldissa tai Celestiassa kunnes ovat ansainneet syntyä uudelleen ihmisinä. Ulkonäöltään Prinnyt ovat pieniä hassuja pingviinejä, joilla on puujalat sekä pienet siivet. Ja ai niin, Prinnyt sanovat usein lauseen lopussa "Dood". En tiedä miksi, mut se on jotenkin tarttuvaa, dood.

Kuitenkin, Mao jatkoi lukemistaan sankarista, joka pysäytti pahan Overlordin oikeuden nimissä samalla kun Prinnyt yrittivät saada  Maon huomion. Naurahdin kun yksi Prinny kysyi että ethän sie oo ees ikinä ollu tunnilla, eikös se oo vähän...huono asia?



Kun Mao sai tarinan päätökseen, hän ilmoitti että hän ryhtyy sankariksi. Prinnyt eivät oikein innostuneet, etenkin kun Mao on dekaanin ainoa poika ja täten koko Netherworldin perijä. Kieltämättä hankala tilanne. Etenkin kun Mao vielä tarkenti että hän haluaa sankariksi että voi antaa pahalle Overlordille eli isälleen turpaan. Ainoa ongelma on kuulema se ettei Mao ymmärrä mitä on "oikeus" ja "rakkaus" joista sankarit aina tarinoissa ja peleissä jauhaa.



Paikalle ilmestyi Maon palvelija, Geoffrey, joka ilmoitti että hän on jo etsinyt Maolle legendaarisen sankarin. Mao päätti että hänet täytyy napata ja selvittää mistä sankari saa voimansa, vaikka hänen pitäisi suorittaa ruumiinavaus sankarille.



Ja näin alkoi ensimmäinen luku ja pääsin tutkimaan koulua. Geoffrey kävi tuomassa pari taistelijaa Maon avuksi. Joukkooni liittyi Hugo (Fighter eli perussoturi), Kathy (Red Mage, tulimaagi), Iglesias (Fury Fatalist, uusi hahmoluokka minulle mutta vaikuttaa munkin korvikkeelta eli toisin sanoen taistelee paljain nyrkein), Violet (Healer, parantaja) sekä Rodem (Prinny, jota en tule käyttämään. Miksi? Koska Prinnyt ovat surkeita....)



Ja nyt ei tarvitse huolehtia, kyseisiä taistelijoita teidän ei tarvitsi muistaa, koska he eivät liity tarinaan mitenkään. Yksi Disgaea pelien juttuja on se että voit itse tehdä ja nimetä hahmoja, joten todennäköisesti hylkään nämä pian tai ainakin nimeän uudelleen.

Jututin opettajia ja muita oppilaita sekä avasin pari arkkua (Molemmissa oli vain pelin rahaa, jonka lyhenne on HL). Kaikki kaupat ja vastaavat palvelut olivat suljettu joten menin jututtamaan Geoffreya. Geoffrey kertoi että hän on valmistellut meitä varten Dimensional Portalin, minkä avulla voimme matkustaa minne vain. Eli tämä on yksinkertaisesti "Valitse seuraava kenttä" valikko. Hän myös kertoi että sankari on Overlordin linnassa eli Maon kotona. Mao suuntasi sinne ja sitten näimme että joku tyttö oli vakoillut Maoa ja hän höpötti kahdelle avustajalleen miten koko Netherworld on nyt vaarassa. Selvisi että tämä tyttö ystävineen ovat koulun "pahiksia" koska he käyvät tunneilla ja kaikkea. Miten kamalaa, Evil Academyssa pitää lintsata ja olla tekemättä läksyjä!

Koulussa




Matkalla kotiin Maon yllätti demoni, joka lähetti 3 Prinnyä Maon kimppuun. Aika tutoriaali taistelulle!

Tutoriaali kertoi kaiken minkä jo tiesinkin. Taistelussa on aina portaali, josta kutsutaan taistelijat. Voit joko yksi kerrallaan ensin liikuttaa ja sitten hyökätä hahmolla, mutta jos sen sijaan annat useita käskyjä ja sitten vasta valitset "Execute" komennon, voit suorittaa usean hengen hyökkäyksiä ja ketjuttaa iskuja komboiksi. Usean hengen hyökkäys eli Team Attack voi tapahtua kun hyökkäävän yksikön vieressä tai takana on toinen hahmo ja sitten hahmot hyökkäävät Execute komennon jälkeen yhdessä. Maksimissaan 4 henkeä voi osallistua Team Attackiin. Kombot taas tapahtuvat jos annat useille hahmoille käskyn hyökätä saman kohteen kimppuun. Miten korkeampi kombo, sen enemmän iskut tekevät vahinkoa. Vuoro loppuu kun olet käyttänyt kaikkia hahmojasi tai valitset itse End Turn komennon. Ja on hyvä muistaa että jos kohde jää henkiin, hän voi tehdä vastahyökkäyksen ja sitten oma hahmoni voi tehdä vastavastahyökkäyksen. Enkä edes pilaile, tietyt hahmoluokat voivat suorittaa jopa vastavastavastavastahyökkäyksen.

Punaiset ruudut kuvastaa Maon liikkuvuutta, sininen juttu Maon alla on kotiportaali

 Taistelun jälkeen yksi Prinny tuli kertomaan että nyt kaupat on auki, voin ostaa niistä aseita, suojausvarusteita ja parannusesineitä. Jokainen hahmo voi käyttää yhtä asetta ja kolmea suojausvarustetta kerrallaan. Jälleen, tuttua huttua. Kävin myös hoitajan luona, joka paransi joukkoni pientä rahallista korvausta vastaan. Kun on tarpeaksi usein käynyt hoitajan luona, saa palkintoja. Yleensä nämä ovat ihan päteviä esineitä.

Seuraava taistelu opetti kuinka voin nostaa ja heittää muita hahmoja (Myös vihollisia!) kuilujen yli tai korkeisiin paikkoihin mihin ei muuten yletä. Poiketen aiemmista peleistä, myös tiettyjä esineitä voi nostaa ja heittää kentällä, tässä tapauksessa muodostaen rappuset. Se että kuinka kauas ja korkealla jaksaa heittää, riippuu hahmosta/hahmoluokasta. Luonnollisesti maagit ja parantajat eivät jaksa heittää yhtä hyvin kuin vahvat taistelijat. Ja ei pidä unohtaa heittämistä, koska jos lopetat vuoron kun joku hahmo on nostanut jotain, hahmo ottaa vahinkoa. Eihän kukaan loputtomiin jaksa toista ihmistä kannatella! Ja tärkeä huomio, Prinnyt räjähtää jos niitä heittää.


Rappuset on valmiit!

Taistelun jälkeen Prinny kertoi Evility Labsista, josta voin oppia sekä passiivisia kykyjä että erikoisiskuja joita voin myös vahvistaa. Nämä kaikki maksavat Manaa, jota jokainen hahmo kerryttää itsenäisesti tappamalla vihollisia. Tämä ei nyt ollutkaan niin tuttu juttu, aiemmissa peleissä uusia iskuja oppi käyttämällä aseita ja tasoja nousemalla. Käytin vähän manaa oppiakseni Maolle ensimmäisen erikoisiskun miekkoja varten, Blade Rushin, joka tekee vahinkoa kolmen ruudun verran suoraan etenpäin.

Blade Rushin tiedot. Huomatkaa hupaisa kuvaus alla ;)

Seuraava taistelu opetti kuinka Geopalikat ja Geopaneelit toimivat. Yksinkertaisuudessaan eriväriset ruudut maassa ovat paneeleita ja jos millään samanvärisistä paneeleista on palikka, niin sitten kaikilla samanvärisillä paneeleilla on palikan aiheuttama efekti, kuten vaikka enemy boost +50% joka vahvistaa kaikkia vihollisia jotka ovat näillä paneeleilla.



On mahdollista tuhota hyökkäämällä palikat, joilla efekti katoaa ja kaikki paneelit (Joihin siis palikka vaikutti) muuttuvat palikan värisiksi ja samalla muut palikat niillä paneeleilla tuhoutuvat ja viholliset ottavat vielä vahinkoa. Ja kun mukana on väritön palikka, on mahdollista pyyhkiä kaikki paneelit pois. Tälläiset kombot nostavat nopeasti bonus mittaria, joka määrittää taistelun jälkeen mitä palkintoja saat bonuksena (Rahaa, kokemusta, esineitä). Menikö yli hilseen? Jos meni, niin ei hätää. Yleensä en geopaneeleista juuri välitän, tuhoan vain ne efektit jotka häiritsevät.



Taistelun jälkeen avautui luokkahuone, jossa vihdoin pääsen tekemään uusia hahmoja. Luokkahuoneessa voi myös tehdä erilaisia ehdotuksia, jotka maksavat manaa, kuten esimerkiksi lisää kalliimpia tavaroita kauppoihin. Luokassa voi myös vaihtaa istumajärjestystä, joka taas vaikuttaa mm. niin että vierekkäin istujat ovat todennäköisemmin mukana Team Attackeissa keskenään. Voin myös perustaa kerhoja, joilla on erilaisia vaikutuksia kaikille jäsenille. En vielä voinut perustaa kuin Going Homers, jolla ei ole mitään bonusta paitsi kerhon pomolle (Määräsin sen Maolle) ja saman kerhon jäsenet myöskin ovat useammin samassa Team Attackissa.

Luokkahuone

Muuttelin hahmojeni nimiä mieleisemmiksi. Eli siis annoin pelin arpoa uusia nimiä kunnes olin tyytyväinen. Nyt miulla on Horace the Fighter, Angela the Red Mage, Setsuna the Healer ja Lazarus the Fury Fatalist. Sitten loin yhden uuden hahmon, Hereticin joka on vähän kuin parantaja, mutta vahvempi taistelja ja voi käyttää aseena keihästä. Tätä hahmoluokkaa ei aiemmissa ollut, joten halusin sitä kokeilla. Nimesin hänet Faustiksi. Tai siis peli nimesi, mut koin sen sopivaksi...

Täältä valitaan uuden hahmon hahmoluokka

Käytettävän manan määrä vaikuttaa hahmon bonus pisteisiin, jotka voi laittaa (Tai ottaa pois) mistä haluaa esim. hyökkäysvoimasta tai puolustuksesta

Kävin ostamassa keihään Faustille ja suuntasin seuraavaan taisteluun. Mao saapui kotiinsa etsimään sankaria kun paikalle ilmestyi se "pahis" tyttö, joka esittäytyi Raspberyliksi, lempinmi on Beryl. Hän myös kertoi että hänhän on Maon lapsuuden ystävä ja pahin kilpailija sekä tietysti tämän pelin sankaritar. Myös hänen ystävänsä Kyoko ja Asuka saapuivat paikalle. Beryl ei kuulema voi sallia että Maon kaltainen kunnia oppilas rupeaisia sankariksi, sellainen on "pahisten" kuten Berylin hommia.



Sillä aikaa kun Mao ja Beryl väittelivät siitä että kenen tehtävä on mätkiä Overlordia turpaan, paikalle tallusti joku heppu, joka esittäytyi Almaziksi. Hän on kuulema sankari. Sekä Mao että Beryl innostuivat tästä ja Almazin hämmenykseni alkoi taistelu siitä kumpi saa viettää nyt aikaa Almazin kanssa.



Kun taistelu alkoi, kauhukseni huomasin että Beryl kumppaneineen on pari tasoa minua edellä! Mokomat vielä löivät sen verran lujaa että päätin palata vähän treenaamaan tutoriaali taisteluun, jossa on ne geopaneelit. Tässä kohtaa onkin hyvä lopettaa, ei olisi kovin mielekästä kirjoittaa treenaussessiosta tai siis "grindaamisesta". Ensi kerralla näytetään Berylille kuka täällä on pomo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti